Skip to content Skip to footer

Медики на передовій – сталеві люди

Медики на передовій – сталеві люди. Навіть в момент обстрілу стабпункту вони, в першу чергу, турбуються про збереження життя пацієнта.
 
Так військові лікарі та фахівці МОАС продовжували надавати невідкладну допомогу важкопораненому, не зважаючи на численні вибухи снарядів навколо. В момент ворожої атаки вони рятували бійця, який перебував у стані геморагічного шоку зі сплутаною свідомістю.
 
Потерпілий був доставлений зі складними травмами: проникаючим пораненням живота з евентерацією петель кишківника і пошкодженням нирки, а також вогнепальними ураженнями лівого стегна.
 
Анестезіолог та хірург МОАС здійснили всі необхідні заходи по стабілізації стану хворого – інтубували його, забезпечили штучну вентиляцію легень, встановили центральний венозний катетер, провели знеболення, інфузійну терапію та гемотрансфузію, виконали герметизацію органів, що опинилися назовні, та первинну хірургічну обробку ран. Стан пацієнта залишався тяжким, треба було негайно везти його до лікарні.
 
Не спинило нашу бригаду і пошкодження реанімобіля, якого транспортний засіб зазнав внаслідок влучання уламків. З розбитим склом евакуаційний екіпаж МОАС рушив в дорогу.
 
Транспортування пораненого відбувалось на фоні коректного ведення та в режимі постійного моніторингу серцевої діяльності і вітальних функцій. Доправили без ускладнень.