Skip to content Skip to footer

Тривале та складне транспортування важкопораненого

Внаслідок артилерійського обстрілу чоловік отримав множинні осколкові поранення обличчя, правої руки та обох ніг, а також численні вогнепальні переломи кісток та ушкодження магістральних судин нижньої кінцівки.
 
Не зважаючи на своєчасне накладання турнікетів, кількість та складність травм призвели до небажаних наслідків – постраждалий втратив багато крові, що спровокувало розвиток геморагічного шоку.
 
Час йшов на хвилини…
 
Спершу пацієнт був евакуйований до прифронтового стабілізаційного пункту для надання йому екстреної медичної допомоги, далі – у мобільний військовий госпіталь. Там травмованого заінтубували, під’єднали до апарату штучної вентиляції легень, провели переливання великої кількості цільної крові та її компонентів, після чого, по досягненню стабілізації стану потерпілого, лікарі шпиталю провели хірургічну обробку ран та наклали апарати зовнішньої фіксації на зламані кістки.
 
Переміщувати хворого було так само небезпечно, як і зволікати з транспортуванням. Але наша команда, спираючись на наявний досвід, була впевнена, що впорається.
 
Продовжуючи штучну вентиляцію легень, загальну анестезію та полімоніторинг вітальних функцій, контролюючи та корегуючи показники пораненого, екіпаж MOAS успішно доставив чоловіка до профільного медичного закладу для подальшого лікування.