Skip to content Skip to footer

Успішна серцево-легенева реанімація на етапі евакуації

Клінічна смерть та успішна серцево-легенева реанімація на етапі евакуації.
 
Медики врятували життя чоловіку, який, потрапивши під обстріл, отримав важкі травми: осколкові поранення правої надключичної ділянки, переломи ребер з обох сторін, посттравматичний двобічний гемопневмоторакс, ураження правої нижньої кінцівки з пошкодженням судинно-нервового пучка та вогнепальним переломом стегнової кістки. Окрім того, за час очікування допомоги, у постраждалого розвинувся турнікетний синдром та геморагічний шок важкого ступеня.
 
Хворому була негайно розпочата протишокова інфузійно-трансфузійна терапія, забезпечена вазопресорна підтримка, проведена серцево-легенева реанімація та виконане дренування плевральних порожнин.
Дієвість проведених заходів дозволила здійснити евакуацію важкопораненого до стабілізаційного пункту, а вже звідти – в медичний заклад вищого рівня.
 
Під час перевезення команда МОАС продовжувала розпочату терапію з постійним моніторингом серцевої діяльності, контролем капнографії та вітальних функцій.
 
У важкому, але стабільному стані пацієнт був доставлений до профільної лікарні і переданий спеціалістам відділення екстреної допомоги.