Skip to content Skip to footer

Фахівці MOAS пройшли тренінг з виконання REBOA

Кровотеча залишається основною причиною смертних випадків на полі бою, але навіть у найкритичніших ситуаціях летальним наслідкам можна запобігти.
 
Залежно від місця розташування, кровотечу можна класифікувати як таку, що підлягає і не підлягає притисканню. Кровотеча в ділянці тулуба, що не підлягає притисканню, виникає внаслідок травми судин тулуба, легеневої паренхіми, паренхіматозних органів черевної порожнини або таза та є особливо небезпечною.
 
Одним з передових методів зупинки внутрішньої кровотечі є ендоваскулярна балонна оклюзія аорти, при якій потік крові контролюється шляхом введення балонного катетера всередину аорти, зазвичай, через стегнову артерію, що перериває кровоток, забезпечує гемостаз та сприяє гемодинамічній стабілізації.
Це дуже дієвий метод, але він потребує наявності відповідної кваліфікації медика. Рівень підготовки хірургів та реанімаційних бригад безпосередньо впливає на якість надання допомоги. Тож, працюючи з важкими травмами на передовій, маємо обов’язково опановувати це мистецтво.
 
Аби навчитися та відпрацювати виконання REBOA, фахівці MOAS пройшли відповідний тренінг, переймаючи досвід у найкращих спеціалістів цієї галузі. В межах заходу медики отримали корисні настанови від інструкторів та викладачів, серед яких, до речі, був один із лікарів MOAS, взяли участь у змістовній науковій дискусії та, використовуючи інтерактивний манекен, закрили практичну частину курсу.
 
Висловлюємо щиру вдячність Sidus Vitae за сприяння розвитку компетенцій українських лікарів, організацію навчання та пізнавальний процес.