Skip to content Skip to footer

Ампутація – це точно не вирок!

Поранений внаслідок артилерійського обстрілу молодий чоловік отримав травматичну ампутацію обох рук, множинні вогнепальні осколкові проникаючі поранення голови, грудної клітини, поперекової ділянки та сідниць, а також бічної поверхні живота.
 
Постраждалого у вкрай важкому стані доставили з найгарячішого напрямку на півдні України до стабілізаційного пункту, де йому одразу була надана перша лікарська та спеціальна медична допомога.
 
Після стабілізації загального стану хворого: проведення інтубації трахеї, катетеризації магістральних вен, інфузійно-трансфузійної терапії, зупинки кровотечі, команді МОАС належало якнайшвидше доставити травмованого до найближчого багатопрофільного центру.
 
Завдяки сучасному оснащенню реанімобіля, кваліфікованому медичному персоналу та фаховим здібностям водія, пацієнт був успішно транспортований до приймаючого закладу, де на нього вже чекала хірургічна бригада.
 
На жаль, рівень ампутацій в Україні вже досяг масштабів Першої світової. За оцінкою найбільшого у світі виробника протезів – німецької компанії Ottobock, та її медичних партнерів, за 17 місяців повномасштабної війни кінцівки втратили близько 50 тисяч українців.
 
Тяжко, боляче… але ампутація – це точно не вирок! Це протезування, сильні зміни, переорієнтація та шанс на відновлення повноцінного життя.