Skip to content Skip to footer

Встановлений діагноз здавався вироком

На стабпункт надійшов вкрай важкий поранений: його тиск не визначався, пульс не прослуховувався, дихання було поверхневим, а шкірні покриви – блідими зі стійким синім забарвленням окремих ділянок.
 
Під час огляду відбулося різке погіршення стану пацієнта із зупинкою дихання та кровообігу.
 
Медики негайно розпочали серцево-легеневу реанімацію, здійснили інтубацію трахеї, забезпечили венозний доступ та інфузійно-трансфузійну терапію, повернувши хворого до життя.
 
Кровообіг був відновлений, але ситуація залишалась критичною та потребувала термінового дообстеження постраждалого.
 
Евакуаційна бригада МОАС була напоготові та швидко доправила чоловіка до найближчого медзакладу, де йому невідкладно провели комп’ютерну томографію головного мозку, грудної клітки та черевної порожнини.
 
Встановлений діагноз здавався вироком.
 
Вогнепальне осколкове проникаюче черепно-мозкове поранення, забій головного мозку III ступеня, субарахноїдальний та субдуральний крововиливи, множинні кісткові уламки по ходу ранового каналу, переломи майже усіх кісток черепа, а також множинні вогнепальні травми інших частин тіла…
 
Лікарі зробили неможливе. Завдяки їхнім надзусиллям стан важкопораненого вдалося стабілізувати, що дозволило транспортувати його до профільної лікарні, де на нього вже чекали в операційній.