Skip to content Skip to footer

Війна – це важкі пацієнти та складні травми

Війна – це завжди біль, страждання, важкі пацієнти та складні травми: відірвані кінцівки, розтрощені голови, пошкоджені внутрішні органи, тотальні опіки, масивні крововтрати…
 
Всі усвідомлюють наскільки жахливою є дійсність, але бачать її лише лікарі, що тримають передову медичного фронту.
 
Черговий постраждалий, який зазнав уражень внаслідок артилерійського обстрілу, надійшов на стабпункт у сплутаній свідомості та у стані психоемоційного збудження. Діагноз: вогнепальне осколкове поранення голови, відкрита черепна мозкова травма, проникаюче поранення лівого ока, переломи орбіти, верхньої щелепи зліва та нижньої щелепи справа, травматична ампутація правої руки на рівні нижньої третини плеча тощо.
 
Не гаючи часу, лікарі взялися рятувати життя.
 
Хворому проведена тотальна внутрішньовенна анестезія з м’язовою релаксацією для здійснення ревізії ран, перев’язані судини на культі руки, виконане обстеження травм голови, а з метою корекції об’єму циркулюючої крові забезпечена трансфузія крові та плазми.
 
Після надання первинної допомоги та відносної стабілізації чоловік, в стані медикаментозного сну та на штучній вентиляції легень, був завантажений в реанімобіль для термінового транспортування.
 
Команда МОАС без ускладнень доправила пацієнта до медзакладу найближчого населеного пункту для проведення комп’ютерної томографії голови та грудної клітини, а також забезпечила кваліфікований медичний супровід травмованого під час наступного етапу евакуації.
 
В тяжкому, але стабільному стані пацієнт був доставлений до хірургічного відділення обласного центру.
 
Ми це зробили!