Skip to content Skip to footer

Донеччина – найгарячіший напрямок, складні травми, надважкі пацієнти

Донеччина – найгарячіший напрямок, складні травми, надважкі пацієнти та самовіддані лікарі як янголи-охоронці.
 
Чергова успішна евакуація важкопораненого із зони бойових дій командою МОАС.
 
Чоловік надійшов до стабпункту з діагнозом: мінно-вибухова травма, вогнепальне осколкове поранення м’яких тканин обличчя та шиї, переломи верхньої та нижньої щелепи, ушкодження яремної вени зліва, розтрощене плече, проникаюче грудної клітини та поранення стравоходу. Як наслідок – геморагічний шок ІІІ ступеня, гемопневмоторакс та порушення згортання крові.
 
Транспортування було розпочато після надання постраждалому невідкладної допомоги з продовженням інфузійно-трансфузійної терапії, підтримкою медикаментозного сну та штучної вентиляції легень.
 
Травмований перебував у відносно стабільному стані, але на 40 хвилині дороги в нього розпочалось стрімке зниження сатурації та розвинулась тахікардія з тенденцією до гіпотензії. Дихання стало різко послаблене…
 
При спробі аспірації з встановленого раніше плеврального дренажу ані повітря, ані кров не надходили. Було зрозуміло – прогресує серцево-судинна та дихальна недостатність.
 
З метою розвантаження напруженого пневмотораксу медики МОАС провели дренування правої плевральної порожнини, завдяки чому, вже за 10 хвилин, гемодинамічні та респіраторні показники хворого повернулись до умовної норми.
 
Далі шлях тривав без ускладнень. Пацієнт був доставлений у профільний медичний заклад і переданий під нагляд медперсоналу.