Skip to content Skip to footer

Евентерація внутрішніх органів та масивна кровотеча

До стабпункту надійшов чоловік у стані травматичного шоку III ступеня. Внаслідок вогнепальної травми бокової поверхні живота в нього відбулась евентерація внутрішніх органів та розвинулась масивна кровотеча.
 
При такому пораненні успіх у лікуванні забезпечують: невідкладна лапаротомія і зупинка кровотечі, негайний початок інфузійно–трансфузійної терапії та швидке поповнення об’єму циркулюючої крові.
 
Під час проведення медиками ревізії органів черевної порожнини, в травмованого були виявлені пошкодження товстої та прямої кишок, кровотеча із пресакральних сплетень, численні внутрішні гематоми та відрив лівої яєчкової вени.
 
Лікарям довелося провести резекцію уражених органів та перев’язати обидві внутрішні клубові артерії, аби зупинити кровотечу. Далі – обробка та тампонада ран, терапія за протоколом і термінове транспортування пацієнта.
 
Дорогою команда МОАС здійснювала гемотрансфузійну підтримку та безперервний контроль вітальних функцій хворого, що дозволило у відносно стабільному стані доставити його до профільного закладу для подальшого лікування.