Skip to content Skip to footer

Критичність стану пацієнта завжди межує з рішучістю дій медиків

Черговий важкопоранений доставлений на стабпункт. Множинні осколкові ураження голови, важкі травми нижніх кінцівок з неповною травматичною ампутацією правої ноги, масивна крововтрата та зупинка серця під час надання першої невідкладної допомоги.
 
Така критичність стану пацієнта завжди межує з впевненістю і рішучістю дій медиків, які до останнього ведуть боротьбу за життя.
 
Миттєво розпочаті реанімаційні заходи і вже за кілька хвилин серце хлопця знову забилося. Далі – в операційну до майстерних рук військових хірургів, а звідти, вже у відносно стабільному стані, – на евакуацію.
 
Під час транспортування команда МОАС забезпечувала підтримку штучної вентиляції легень, медикаментозну седацію та міорелаксацію, проводила Інфузійну та інотропну терапію, а також активне зігрівання постраждалого.
 
Важливо, що дорогою медикам вдалося суттєво знизити дозування симпатоміметиків, це свідчило про адекватну реакцію хворого на лікування.
 
У тяжкому, але, на щастя, без загрози життю травмований був доставлений до вузькоспеціалізованого закладу обласного рівня.