Skip to content Skip to footer

Лікарі МОАС вдало застосовують метод РЕБОА на практиці

Війна та важкі травми вимагають використання сучасних методів для зупинки внутрішньої кровотечі. І часто постановка РЕБОА стає єдиним рятівним заходом у боротьбі за життя важкопораненого.
 
Для розуміння, при застосуванні РЕБОА потік крові в аорті контролюється шляхом введення балонного катетера всередину аорти, зазвичай, через стегнову артерію, що перериває кровоток, сприяє формуванню тромбу та гемодинамічній стабілізації.
Окрім того, РЕБОА посилює кровоток мозку та серця. Але…
 
По-перше, встановлення РЕБОА – це складна маніпуляція, яка потребує наявності відповідної кваліфікації медика. По-друге, реанімаційна ендоваскулярна балонна оклюзія аорти обмежує час транспортування постраждалого на наступний етап допомоги.
 
Лікарі МОАС мають сертифікати та вдало застосовують метод РЕБОА на практиці.
 
Днями на стабпункт був доставлений чоловік у важкому стані з мінно-вибуховою травмою, вогнепальним переломом кісток тазу, осколковими пораненнями тазової порожнини, а також – живота з проникненням в черевну порожнину.
Ультразвукова діагностика виявила рідину в точці селезінки та сечового міхура з утворенням згустків в сечоприймачі.
Тампонада рани, накладання тазової шини та інфузійно-трансфузійна терапія, на жаль, не принесли очікуваного результату.
Тому, враховуючи відсутність плевро-легеневих ускладнень, було прийняте рішення про проведення РЕБОА, що залишало лише 30 хв для транспортування пацієнта.
 
Завдяки майстерності водія та злагодженості роботи команди МОАС вже на 18-й хвилині після постановки катетера постраждалий був переданий хірургам.
 
Вчергове все вдалося!