Skip to content Skip to footer

Надійшов постраждалий із защемленою евентерацією внутрішніх органів

Команда MOАС прибула на виклик до одного з прифронтових стабілізаційних пунктів, куди надійшов постраждалий із защемленою евентерацією внутрішніх органів внаслідок осколкового проникаючого поранення передньої черевної стінки та вогнепальним ураженням лівого стегна.
 
Через те, що з моменту отримання травми пройшло вже понад 2 години, постійно зростав ризик утворення некротичних змін в тканинах уражених органів, що опинились за межами черевної порожнини.
 
Звільнити внутрішні органи вправлянням було неможливо. Невдалою виявилась і спроба провести декомпресію шлунку за допомогою шлункового зонда.
 
Ситуація вимагала термінового розслаблення м’язів передньої черевної стінки.
 
Зважаючи на плин часу та неефективність здійснених заходів, хірург екіпажу MOАС прийняв рішення про невідкладне оперативне втручання, після проведення якого органи врешті-решт вдалося звільнити. В результаті їхньої ревізії виявлено травматичне пошкодження 1/3 лівої долі печінки, кровотечу з якої вдалося зупинити лігуванням судин та тампонуванням.
 
Також медики виконали первинну хірургічну обробку ран та забезпечили інфузійну підтримку стану хворого.
 
Завдяки професійності та рішучості лікарів, пацієнт стабільним доставлений до профільної лікарні, де вже була розгорнута операційна.