Skip to content Skip to footer

Нікуди не поділись звичні для цивільного життя захворювання та травми

Війна вимальовує сумну статистику втрат, водночас нікуди не поділись і звичні для цивільного життя захворювання та травми. Більше того, в прифронтових районах та в зоні ведення бойових дій, через низку об’єктивних причин – високий рівень ризиків, що впливає на стан та поведінку людей, обмеженість доступу до медицини, неповноцінне функціонування системи забезпечення безпеки дорожнього руху та інших, спостерігається збільшення кількості випадків з тяжкими наслідками.
 
Так мешканець одного з наближених до фронту населених пунктів не впорався з керуванням автомобілем та вчинив автотрощу, яка ледве не стала смертельною для нього самого. З важкою черепно-мозковою травмою чоловік був доставлений до найближчої лікарні, де йому була надана невідкладна хірургічна та анестезіологічна допомога. Але постраждалий потребував значно більшого обсягу лікування, і евакуаційній бригаді МОАС, яка забезпечувала супровід під час транспортування потерпілого до спеціалізованого центру, довелось докласти максимум зусиль задля збереження його мозку.
 
Наші фахівці дорогою підтримували седацію, релаксацію, знеболення та штучну вентиляцію легень з маневрами для зниження внутрішньочерепного тиску, що дозволило уникнути можливих ускладнень.
 
Пацієнт житиме, але хочемо вкотре наголосити, що власна обережність та уважність – найкращий запобіжник від небажаних ситуацій.