Skip to content Skip to footer

Нічна евакуація важкопораненого: обидві його щелепи були зламані

Евакуація поранених вночі має певні особливості: підвищений рівень ризику, недостатня освітленість складних ділянок шляху, втрачання часу на додаткову обережність, що становить загрозу безпосередньо для пацієнта, та ін. Але обирати не доводиться, особливо коли в тебе на руках важкопоранений зі складною вибуховою травмою, якому допомога потрібна тут і зараз.
 
Так днями забирали зі стабілізаційного пункту хлопця, який отримав кульове ураження правої половини обличчя – обидві його щелепи були зламані зі значним дефектом м’яких та кісткових тканин.
 
Військові лікарі провели інтубацію пацієнта з переводом на ШВЛ, виконали оперативний гемостаз і первинну обробку ран, але, не зважаючи на стабілізацію вітальних функцій травмованого, без невідкладної щелепно-лицьової хірургії було не обійтися.
 
Під час транспортування медики МОАС продовжили зігрівання пацієнта, забезпечили медикаментозну седацію, знеболення та підтримку штучної вентиляції легень за протективною стратегією, водночас не припиняючи інфузійної терапії збалансованими розчинами. Окрім того, дорогою – капнометрія, постійний моніторинг серцевої діяльності, сатурації та артеріального тиску.
 
На щастя, без перешкод та зайвої затримки домчали потерпілого до профільної лікарні, де на нього вже чекали в операційній.