Skip to content Skip to footer

Поранений категорії «red»

Чоловік надійшов у критичному стані через отриману торако-абдомінальну травму внаслідок множинних вогнепальних осколкових поранень.
 
Масивна крововтрата супроводжувалась гемопневмотораксом та гіповолемічним шоком. Окрім того, його ліві рука і нога перебували на турнікетах.
 
Лікарі одразу ж провели дренування плевральної порожнини та інтубацію трахеї, аби забезпечити штучну вентиляцію легень, здійснили первинну хірургічну обробку та тампонаду ран і зняли турнікет з верхньої кінцівки. На жаль, з нижньої – не вдалося, бо кровотеча залишалась активною.
 
Враховуючи значне зниження систолічного артеріального тиску та наявність рідини в черевній порожнині, фахівцями було прийняте рішення про здійснення ендоваскулярної балонної оклюзії аорти.
Однак, на етапі встановлення інтродьюсера для проведення катетера РЕБОА, завдяки відповідній інфузійній терапії, гемодинаміка пацієнта стабілізувалася, що дозволяло здійснити транспортування пораненого без пов’язаних з РЕБОА ризиків.
 
Команда MOAС прийняла травмованого «на борт» та без ускладнень доправила до найближчого шпиталю для подальшого лікування.