Skip to content Skip to footer

Постраждалий вже три хвилини перебував у стані клінічної смерті

На час надходження до стабпункту постраждалий вже три хвилини перебував у стані клінічної смерті.
 
Лікарі негайно розпочали реанімаційні заходи – без вагань виконали торакотомію, провели дренування перикарду та розпочали прямий масаж серця.
 
На щастя, за декілька хвилин серцевий ритм пацієнта вдалося відновити. Одночасно була здійснена інтубація, встановлений центральний венозний доступ та розпочата масивна гемотрансфузія.
 
Як виявилось, осколок прошив верхівку серця, ушкодив легеню та діафрагму і зупинився десь в черевній порожнині. З огляду на важкість отриманої торако-абдомінальної травми, здавалося, що шансів на порятунок немає, але майстерність медиків вкотре довела протилежне.
 
Після ушивання верхівки серця, дренування легені та хірургічного гемостаза, життєві показники важкопораненого досягли рівня таких, що дозволяли його переміщення.
 
Команда МОАС під час транспортування забезпечувала підтримку штучного дихання хворого, симпатоміметичну терапію та повний кардіомоніторинг. Дорогою прогнозовано виникали ризики, пов’язані з епізодами брадикардії та коливаннями тиску, які усувалися медикаментозно.
 
По прибуттю до лікарні чоловік одразу був переведений в операційну для ургентної кардіологічної операції.