Skip to content Skip to footer

Проникаючі поранення грудної клітки та черевної порожнини

Внаслідок отримання мінно-вибухової травми чоловік зазнав проникаючих поранень грудної клітки та черевної порожнини.
 
Складне торако-абдомінальне ушкодження супроводжувалося гемопневматораксом зліва, масивною внутрішньочеревною кровотечою та критичним переохолодження організму.
 
Провівши дренування плевральної порожнини та невідкладні оперативні втручання, а також забезпечивши штучну вентиляцію легень та інфузійну підтримку, лікарі стабпункту у відносно стабільному стані передали хворого команді МОАС для подальшого транспортування.
 
Дорогою наші фахівці продовжували ШВЛ, підтримували медикаментозний сон та знеболення, а також здійснювали активне зігрівання постраждалого.
 
Варто зазначити, що наразі, через часто тривале перебування поранених в умовах низьких температур, гіпотермія є вкрай актуальною проблемою, що підвищує частоту ускладнень при травмах. Саме тому температурний менеджмент є необхідною складовою на всіх етапах евакуації.
 
Бригади МОАС укомплектовані зігріваючими пристроями: термоковдрами хімічного та електричного принципу дії, а також підігрівачами інфузійних розчинів, що дозволяє уникнути можливих ризиків при перевезенні.
 
Зі стабільними показниками гемодинаміки, респіраторного статусу та температури тіла пацієнт був переданий під нагляд анестезіологів обласної лікарні.