Skip to content Skip to footer

Термінова евакуація важкопораненого з «червоної» зони

Приймаємо черговий виклик. Термінової евакуації з червоної зони потребував важкопоранений з мінно-вибуховою травмою голови з проникаючим пораненням в області лобної долі та відкритою черепно-мозковою травмою.
 
Команда медиків МОАС негайно рушила за пацієнтом.
 
Свідомість постраждалого була сплутаною, але його стан, на щастя, залишався гемодинамічно стабільним і дихальні функції були не порушені.
 
В першу чергу, лікарі обробили, перев’язали рану та наклали бандаж. Також забезпечили знеболення, провели гемостатичну та антибактеріальну терапію.
 
Дорогою до стабпункту свідомість потерпілого погіршилася до коми, через що було прийняте рішення перевести хворого на допоміжну вентиляцію легенів з метою протекції дихальних шляхів та адекватної вентиляції. Не зупиняючись на шляху, адже саме швидкість транспортування є запорукою збереження функцій мозку, хворому були виконані всі необхідні маніпуляції.
 
На стабпункті чоловіку повторно обробили рану та виконали ультразвукове обстеження (FAST), що дозволяє виявити наявність патологічних станів легень, серця та органів черевної порожнини. Діагностика визначила відсутність патологій внутрішніх органів, а от для отримання детальної картини стану головного мозку і кісток черепа необхідна була комп’ютерна томографія.
 
Наша бригада знову в дорозі, їдемо в сусіднє місто для проведення КТ.
 
Завдяки високій кваліфікації фахівців та достатній комплектації автомобіля: наявності апарата ШВЛ, монітора пацієнта, дефібрилятора, декількох перфузорів, транспортування травмованого минуло без ускладнень.