Skip to content Skip to footer

Ураження стегнової артерії та масивна крововтрата

До стабпункту надійшов чоловік з уламковими пораненнями нижніх кінцівок та вогнепальним переломом стегнової кістки, отриманими внаслідок мінно-вибухової травми.
 
Потерпілий перебував у стані гіповолемічного шоку з ознаками помірно приглушеної свідомості.
 
Критичність ситуації була викликана ураженням стегнової артерії, що призвело до масивної крововтрати.
 
Часу у лікарів було обмаль…
 
Тож, військові медики разом із фахівцями команди МОАС негайно розпочали проведення стабілізаційних дій: встановили центральний венозний катетер, провели седацію для зменшення сильного больового синдрому, здійснили поповнення об’єму циркулюючої крові, виконали первинну хірургічну обробку і тампонаду ран та перев’язали стегнову артерію.
 
Під час транспортування пацієнта до профільного закладу, з метою профілактики повторної кровотечі, екіпаж МОАС безперервно здійснював контроль за травмованими кінцівками, забезпечував оксигенацію та продовжував інфузійну терапію з моніторингом показників життєдіяльності.
 
Дорогою стан хворого був стабілізований.
 
Варто зауважити, що своєчасність надання медичної допомоги та якість лікування при пораненні кінцівок – запорука значного зменшення кількості ампутацій. І тут важливе все – вибір ефективного методу зупинки кровотечі, якісне проведення іммобілізації, своєчасна конверсія турнікетів та ін., адже рятуючи життя постраждалого, не менш важливо зберегти і його дієздатність.